ZZŽ MyMamy vďaka projektu zlepšilo služby pre obete domáceho násilia

21.09.2010 Prešov

Prešov 20. septembra (TASR) – Projekt Rozvoj integrovanej pomoci a podporných služieb pre obete domáceho násilia, ktorý od mája minulého roka realizuje Záujmové združenie žien (ZZŽ) MyMamy v Prešove (ZZŽ), výrazne ...
Koordinátorka projektu Apolónia Sejková dnes na stretnutí s novinármi uviedla, že náklady na realizáciu predstavujú 99.100 eur, pričom projekt bol podporený z grantovej schémy Nórskeho finančného mechanizmu a rozpočtu SR.
Združenie sa touto problematikou zaoberá od roku 2003, obetiam poskytuje základné i špeciálne poradenstvo. Rovnako sa venuje vzdelávaniu a na utajenej adrese prevádzkuje byt ako útočisko pre týrané ženy s deťmi.
\"V rámci realizácie projektu sa nám podarilo získať akreditáciu práve pre oblasť špeciálneho poradenstva pre cieľovú skupinu žien zažívajúcich násilie v párových vzťahoch, \" konštatovala Sejková. Združenie v tomto období zaradili aj do registra poskytovateľov sociálnych služieb Prešovského samosprávneho kraja.
Expertka ZZŽ Iveta Baranová uviedla, že počas 15 mesiacov trvania projektu poskytli služby vo viac ako 180 prípadoch.
\"Podľa toho čo sme evidovali v rámci výkazov našich expertov, ktorí pracovali v jednotlivých pozíciách právnik, psychológ alebo krízové poradkyne, vychádzalo nám v priemere okolo 12 až 13 klientok mesačne. Jedna klientka mohla využiť aj viaceré služby, \" spresnila.
Utajené bývanie otvorili v roku 2008 v spolupráci s mestom Prešov, ktoré prenajalo združeniu trojizbový byt.
\"Jeho povolená kapacita je 11 osôb a od otvorenia je plne obsadený. Problém je, že tento byt prevádzkujeme ako zariadenie núdzového bývania, kde je doba pobytu limitovaná, čo nie je vhodný model, \" povedal Sejková. Aj z tohto dôvodu uvažujú o zriadení bezpečného ženského domu.
Súčasťou projektu bolo aj zvyšovanie povedomia verejnosti v oblasti násilia páchaného na ženách prostredníctvom diskusných stretnutí na vidieku k témam rodových stereotypov a domáceho násilia.
Výsledky projektu bude združenie prezentovať na záverečnom stretnutí, ktoré sa uskutoční v Prešove 23. septembra. Jedným z výstupov je metodická príručka, ktorá má slúžiť na prípravu poradkýň a ako pomôcka pre zástupcov profesií, ktorí pri svojej práci prichádzajú do kontaktu s domácim násilím.
 

Vyberte región

mark